Ditmaal ga ik het even hebben over de oorsprong van fixed gear; de baan. Op de baan gebeurt het allemaal: fietsers die met een gemiddelde snelheid van 70 KM/u langs flitsen, de spanning, de sensatie noem het maar op.
Als je het op TV ziet besef je half niet hoe snel het gaat.
Ik ben zelf bij de laatste wereldkampioenschappen (2011) geweest in Apeldoorn, alle foto's in dit artikel zijn dan ook daar door mij genomen.
De baan (Velodrome):
De baan bestaat uit een ovale piste waarvan de bochten in een helling lopen, dit zodat alle G-krachten meewerken en je dus niet hoeft af te remmen. Deze bochten hebben meestal een helling van 33° en de lengte van een binnenbaan is meestal 250 meter (de minimumlengte om als olympische baan gekwalificeerd te worden). Op deze baan zie je een aantal lijnen, deze lijnen geven verschillende dingen aan. Ik vond een handige uitleg hierover HIER.
De baan in Apeldoorn |
Disciplines:
Bij het baanwielrennen heb je verschillende disciplines. Ik zal ze hieronder even opstellen en uitleggen.
Sprint: De sprint word meestal gereden door twee personen, dit gaat meestal over twee of drie rondes.
Tijdrit: Een tijdrit word alleen gereden en gaat om de tijd die je neer zet. 1000 meter voor de heren en 500 voor de dames.
Stayeren: Bij het stayeren blijven alle rijders achter een gangmaker (meestal een Derny) aanrijden, hierdoor worden hoge snelheiden behaald.
Keirin: Zes rijders rijden achter een Derny aan, zodra deze van de baan af gaat begint de sprint. In Japan word dit gereden met traditionele kleuren, vaak ook met meer man.
Achtervolging: Dit gebeurt zowel individueel als in een team. De rijders beginnen aan beide zijdes van de baan en degene die als eerst de ander inhaalt heeft wint. Gebeurt dit niet dan wint de snelste tijd.
Puntenkoers: Heren 40km en dames 25. Om de paar rondes gaat de zoemer, eerste vier over de lijn krijgen punten. Degene met de meeste punten wint.
Koppelkoers: Twee renners volgen een team en wisselen elkaar af. Ook hier zijn er sprints waarmee punten te verdienen zijn, echter gaan de ingehaalde rondes hierop voor.
Scratch: Heren rijden 15 km en dames 10. Om de kilometer gaat de zoemer af en is er een sprint, degene die als laatste over de finish gaat valt af. Dit gaat door tot dat er uit de vier laatste renners een winnaar uit komt.
Keirin |
Overige info:
Mocht je nu zo een interesse hebben gekregen in baanwielrennen kan je altijd langs de Velodrome gaan in Amsterdam of in Apeldoorn. Je kan hier komen kijken, een training volgen of natuurlijk gewoon beginnen aan je sportcarrière! Ook nog even een duidelijke UITLEG over het 'van kop gaan', altijd handig mocht je willen beginnen met baanwielrennen.
Marianne Vos wint goud op de Scratch in 2011 |
Tot slot wil ik ook nog even een video met jullie delen, een mooie sprint tijdens het WK van 1990. Een wedstrijd tussen Claudio Golinelli en Michael Heubner. Met heel erg informatief commentaar!