donderdag 12 januari 2012

Boek: Haar naam was Sarah. Door: Tatjana de Rosnay

Zo nu en dan lees ik wel eens een boek, een paar jaar geleden wat meer dan nu. Ik hou er echt heel erg van om boeken te lezen, het ontspant me ontzettend en ik kan er uren lang in weg dromen. Iets wat wel een beetje bijzonder is voor mij omdat ik de concentratie van een kanarie heb. Ja, ik kan oprecht zeggen dat boeken lezen wel een hobby van mij is.
Ik denk dan ook eigenlijk wel dat ik alle soorten boeken leuk vind; Thrillers, Romans, Flutromans(haha..), boeken over de (2e Wereld)oorlog, boeken over allerlei informatieve weetjes, Stripboeken (in hoeverre je dat boeken kunt noemen), Poezië en Fanastieverhalen (HP ftw!). Het lezen van boeken is denk ik begonnen toen ik een jaar of 13 was. Toen heb ik mijn eerste 'echte' boek gelezen, het boek 'de kleine blonde dood' van Boudewijn Büch. Ik had dit boek gelezen toen ik mij een keer verveelde op vakantie en mijn vader had dit boek bij hem. Hij dacht dat ik het wel een pittig boek zou vinden maar na een paar dagen had ik hem al verslonden. Er volgende vele meer in de jaren daarna, maar ik denk dat, dat wel het moment is dat ik verslaafd was aan boeken lezen. 

Maar genoeg over dit, op naar het volgende. Het Boek. Tatjana de Rosnay een Frans/Britse dame van middelbare leeftijd, heeft meerdere boeken geschreven waarvan een aantal in het Frans en een aantal in het Engels. Hiervan zijn er een aantal vertaald in het Nederlands, waaronder; Haar naam was Sarah, Die laatste Zomer, Het huis waar jij van hield en Kwetsbaar. Vandaag zal ik het gaan hebben over 'Haar naam was Sarah' (uit het Engels vertaald; 'Sarah's Key'). Ik wil  graag dit boek met jullie delen omdat het een van mooiste en beste boeken is die ik heb gelezen.

In het boek maakt het verhaal steeds sprongen in de tijd, iets wat eerst misschien verwarrend lijkt maar na een tijd went het om zo te lezen. Het ene verhaal gaat over een jong (joods)meisje uit de twee wereld oorlog dat samen met haar ouders en broertje in Parijs woont. De familie opgepakt door de Duitsers en gedeporteerd. Wat de Duisters echter niet weten is dat Sarah haar broertje in een 'geheime' kast heeft opgesloten. Sarah denkt namelijk dat ze al snel weer terug zal zijn om haar broertje bevrijden uit de kast, maar in plaats daar van gaat ze steeds verder van huis weg. Na een lange lijdensweg Sarah wordt uiteindelijk opgevangen door een Frans echtpaar dat haar beschermt tegen de Duitsers. Dit echtpaar belooft haar dat ze met haar terug gaan naar haar ouderlijk huis om daar haar broertje te bevrijden. Als zij daar aankomen is het huis bewoond door nieuwe bewoners en staat Sarah iets verschrikkelijks te wachten.

Het andere verhaal gaat over een Amerikaanse journaliste (Julia Jarmond) die in Parijs woont en getrouwd is met een Franse man. Dit is 60 jaar later na het verhaal van Sarah. Julia krijgt de opdracht om een artikel te schrijven over deze verschrikkelijke gebeurtenissen in Parijs. Ze ontdekt tijdens het doorzoeken van archieven het verhaal van Sarah en wil daar meer over weten. Terwijl ze het dossier van Sarah doorleest ontdekt ze goed verborgen geheim van haar schoonfamilie. Na alle waarschuwingen van haar man om zich er niet mee te bemoeien, kan Julia het toch niet loslaten en gaat in het geheim opzoek naar meer informatie.

De spanning loopt hoog op en leid uit eindelijk tot een spannende ontknoping. Ik heb na dit boek ook nog een ander boek (Die laatste zomer) van de schrijfster gelezen maar die was toch niet zo goed als dit boek. Overigens is er ook een film gemaakt van het boek die ik niet gezien heb maar ik nog wel wil zien! Dus overall kan ik zeggen dat ik het een prachtig boek vond waarbij ik op het einde toch wel een traantje moest wegpinken. Ik kan het iedereen zeker aanraden! Meer dan dit van het boek ga niet verklappen. Dan moet je het zelf lezen ;-).

Maaike.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...