Fixed gear is voor mij namelijk meer dan vervoer, het krijg een soort plaats in je leven, een passie...
Maaike en ik met onze fietsen, foto door: Juan Felipe Rubio |
Een fixed gear fiets is in principe een oerfiets. Erg basic en zonder versnellingen, vrijloop en vaak ook remmen. Het is dus in principe zo dat als het wiel draait de pedalen ook draaien.
Je moet dus altijd blijven trappen. Dit is ook meteen de rede waarom je 'zonder remmen' kan fietsen, je kan namelijk tegendruk geven op je pedalen of het wiel helemaal stil zetten. Je glijd hierbij dan een stukje door, genaamd een 'skid' of ook wel gewoon een 'slip'.
De trend is overgewaaid vanuit Amerika en dan voornamelijk New York.
De fietsen van fietskoeriers in New York werden vaak gestolen, ook werden ze gek van al het onderhoud wat zo'n normale racefiets met zich mee brengt. De baanfiets was de uitkomst, omdat ze er wat simpeler uit zien en geen remmen hebben waren ze vaak niet aantrekkelijk voor fietsendieven (lees: lowest of the low) om te stelen. Ook speelt natuurlijk het onderhoud een grote rol, als je een recreatiefietser bent, een mooie racefiets hebt en meestal op zonnige dagen fietst zal je er waarschijnlijk weinig onderhoud aan hebben, maar fietskoeriers fietsen elke dag, de hele dag, door weer en wind.
Maaike en ik op de Marnixstraat, foto door: Juan Felipe Rubio |
Ook in Nederland begonnen al snel de fietskoeriers op baanfietsen te fietsen.
Het fijne aan zo'n fixed gear is dan ook dat je fiets heel direct reageert op alles wat je doet.
Je kan heel makkelijk je snelheid aanpassen en ook heel erg je snelheid tegenhouden als je bijvoorbeeld een steile helling af gaat.
Tegenwoordig zie je steeds meer en meer fixies. Een echte trend is ontstaan.
Je ziet steeds mooiere en gekkere fietsen rondrijden. Fixed gear is ook echt een ding waar vele hun creativiteit in kwijt kunnen, of ze de fietsen nou naar eigen inzicht laten bouwen of dit zelf doen.
Ik ben zelf zo'n iemand die dit het liefst zelf doet, ik vind het heerlijk om aan m'n fietsen te sleutelen! Dan weer een ander stuurtje er op, ander wiel er in, dan weer andere bartape of toch maar een andere kleur banden. Je kan er eeuwig mee bezig blijven. Maar ook voor de doe-het-zelfer is het altijd handig als je ook bij de pro's terecht kan. Hier in Amsterdam kan dat bij Pristine Fixed Gear op de Kinkerstraat (#14). Ga er gerust een keer langs! De mensen die daar werken (Gijs & Sammy) zijn altijd erg enthousiast en laten je graag zien wat ze allemaal hebben staan en liggen. Ook als je meer info wilt kunnen zij al je vragen beantwoorden.
Door: Juan Felipe Rubio |
Regelmatig worden er ook 'Alleycats' gehouden. Dit zijn races door de stad waarbij de fietsers langs bepaalde checkpoints moeten rijden. Ook zijn er vaak andere wedstrijden zoals een 'Track Stand Competition' waarbij het doel is zo lang mogelijk op je fiets te zitten terwijl je stil staat zonder de grond te raken. Ook zijn er 'Trick Contests' waarbij de fietsers trucjes doen, dit word (meestal) niet op de baanfiets gedaan maar op zogeheten fixed trick/freestyle bikes. Het principe is hetzelfde, het vast verzet, maar deze frames zijn wat steviger en vaak ook wat dikker om de klappen op te kunnen vangen. Ook de geometrie van deze frames verschilt vaak sterk van de geometrie van baanfietsen.
Graag wil ik jullie kennis laten maken met een van mijn favoriete fixed gear video's en hoop hierbij meer duidelijkheid te geven wat fixed gear nou precies is en wat je er mee kan: